Español | Català | English | Français
imprimir   enviar
Visita'ns a:   google_plus_logo icono_pinterest icono_twitter instagram-icon logo_facebook youtube youtube youtube youtube
 • Altitud: 618 m
  Habitants: 34 (IDESCAT 2014)

  Topònim: Fins al s. XIV, aquest poble s´anomenava Vilagrassa, de manera que el nom actual n´és clarament un diminutiu. Pel que fa al topònim base, es tracta d´una composició del substantiu “vila” amb l’adjectiu “grassa”, òbviament no en el seu significat actual sinó en el de “gran” o “rica”. Pel que fa al diminutiu, és molt probable que aquesta sufixació es degués a la col•lisió nominal amb el lloc de Vilagrassa situat prop de Tàrrega que tindria una importància estratègica i unes dimensions superiors al lloc que ens ocupa. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

  Aquesta petita població es troba al sector septentrional del terme de Montoliu de Segarra. L´església parroquial de Sant Andreu de Vilagrasseta conserva unes parets del temple primitiu, però fou refeta dins una estètica neoclàssica al segle XVIII. Al nucli hi ha un casal d´aspecte medieval i, als afores, hi ha un antic molí i la capella de Sant Julià.

  El lloc i el castell de Vilagrasseta és esmentat des del 1059, en què els comtes de Barcelona Ramon Berenguer i Almodis el donaren a Dalmau Gerovard i a la seva muller. Passa als Cervera i Ramon de Cervera el donà el 1227 al monestir de Santes Creus. Hi havia tingut drets de castlania l’ordre de l’Hospital.
    imprimir   enviar
  Compartir