Español | Català | English | Français
imprimir   enviar
Visita'ns a:   google_plus_logo icono_pinterest icono_twitter instagram-icon logo_facebook youtube youtube youtube youtube
 • La parròquia de Sant Esteve de Pelagalls ja es troba documentada l’any 1098 en l’acta de consagració de Santa Maria de Guissona. En una restauració de l’església duta a terme el 1968 es va trobar, sota l’altar, un reliquiari policromat que contenia relíquies de Sant Ermengol, Sant Llàtzer i d’altres Sants i el pergamí de consagració. Segons consta en l’acta, la consagració fou duta a terme pel bisbe d’Urgell Arnau de Preixens l’any 1180.

  L’església consta d’una sola nau coberta amb volta de canó, al segle XVIII s’hi feren reformes importants, la coberta es substituí per una volta de canó amb llunetes i es construí el campanar.

  Destaca la portalada del mur de ponent, del segle XII, formada per tres arquivoltes que es recolzen sobre columnes amb capitells, al centre hi ha un timpà llinda. Els capitells estan decorats amb motius, vegetals, geomètrics i animals. L’arquivolta exterior està decorada amb motius fruitals, pomes o cireres. Al timpà hi ha la figura de Crist dempeus envoltada per una mandorla subjectada per dos personatges.

  Curiositat
  Al petit cementiri contigu a l’absis de l’església es conserven sis esteles discoïdals, que es poden datar al segle XII, probablement encara es troben al seu lloc originari.

  En aquesta església s’hi ha trobat el nombre més gran de tot Europa de rellotges de sol primitius.

  Els grafits de l'església de Sant Esteve de Pelagalls.
    imprimir   enviar
  Compartir