Español | Català | English | Français
imprimir   enviar
Visita'ns a:   google_plus_logo icono_pinterest icono_twitter instagram-icon logo_facebook youtube youtube youtube youtube
 • Altitud: 648 m
  Habitants: 85 (IDESCAT 2014)

  Topònim: diverses són les opcions que explicarien satisfactòriament aquest nom de lloc: “porta”, “port”, “esvoranc”… i, segons Turull, fóra imprudent i aleatori, de voler-ne destacar o escollir una de sola. Però, totes tenen alguna cosa en comú, alguna relació de tipus eminentment descriptiu amb allò d’immòbil que envolta físicament l’home. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

  El poble de Portell és situat al NE del municipi. La major part de les cases formaven un carreró central, corbat i amb pendent, que s’iniciava en un portal que hi ha a la banda de ponent, del qual sortien altres carrerons. A la part més alta del poble es troben les restes de la torre de guàrdia cilíndrica que pertanyia a l’antic castell de Portell. Dit castell es esmentat el 1035 dins la marca del comtat de Berga.

  A la part baixa del poble hi ha una capella amb un cristall de sal a la rosassa, obsequi dels cardonins. La capella està dedicada a Sant Ramon Nonat, fill il•lustre de Portell.

  L’església parroquial de Sant Jaume, conserva l’estructura romànica amb els afegits i les reformes que s’hi ha fet posteriorment.
    imprimir   enviar
  Compartir