Español | Català | English | Français
imprimir   enviar
Visita'ns a:   google_plus_logo icono_pinterest icono_twitter instagram-icon logo_facebook youtube youtube youtube youtube
 • La Paeria de Cervera es troba presidint la plaça Major. Tot i que es documenta al s. XIV un edifici amb funció de paeria, l’actual casa de la ciutat és un notable edifici barroc de cos quadrangular que absorbí alguns elements com les porxades primitives, integrades a l’interior de l’edifici, i l’estructura de l’antiga Taula de Canvi.

  La façana és l’element més destacat de la construcció, que encara que presenta un conjunt molt harmònic, fou feta en dues etapes. L’obra original va ser projectada pel cerverí Francesc Puig el 1679 i enllestida el 1688. L’ampliació, que representà una prolongació de l’edifici pel costat de llevant imitant l’obra primitiva, va ser dissenyat per Jaume Padró el 1786. Aquesta ampliació responia a la necessitat de crear al costat de la paeria un nou cos de presons.

  La paeria de Cervera ha de ser considerada com un dels edificis més originals de l’arquitectura civil catalana del barroc.

  Des de l’interior s’accedeix al pou de gel, que comprèn els baixos de gran part de la plaça Major. Allí es recollia des del s XVI i fins a final del XVIII la neu a l’hivern. Molt a prop hi ha la capella de Santa Eulàlia d’estil gòtic, visible des del carrer Santa Maria. Al primer pis el saló dels reis i el de sessions d’estil rococó que fou ornamentat per Jaume Padró i que conserva el mobiliari utilitzat pel claustre de professors de la Universitat de Cervera.

  (font: Gran Enciclopèdia Catalana i Guia Històrica de Cervera)
    imprimir   enviar
  Compartir