Español | Català | English | Français
imprimir   enviar
Visita'ns a:   google_plus_logo icono_pinterest icono_twitter instagram-icon logo_facebook youtube youtube youtube youtube
 • Altitud: 484 m
  Habitants: 63 (IDESCAT 2014)

  Topònim: A desgrat que la primera temptació sigui relacionar La Morana amb la móra (fruit o planta) o bé, amb els “moros”, aquest topònim derivaria d’un antropònim llatí, i més concretament del femení de “Maurus”. Pel que fa a l’aparició de l’article podria ser la reducció d’una fórmula primitiva com “la vila (d’en / de na) Morana”. Font: Els topònims de la Segarra, Albert Turull.

  Seguint pel fondal on discorre el torrent de Passerell al sector de llevant del terme proper a Guissona, es troba el poble de la Morana, aturonat. Vora el portal d’entrada hi ha l’antiga casa senyorial, restaurada al segle XVI. Aquest portal té dues arcades; la primera, refeta al segle XVII (1630), té un escut amb un peix i la segona, posterior, continua uns trams de muralla.

  L’església parroquial de Sant Esteve de la Morana té l’orientació primitiva, però va ser refeta al segle XVIII.

  El 1038 el lloc depenia del bisbe d’Urgell. Al segle XIV n’eren senyors els Sacirera; el 1564 consta en poder de Jaume Joan de Cortès, cavaller de l’orde de Sant Joan de Jerusalem, i als darrers temps passà al domini dels barons de Maldà. A ponent hi ha una antiga torre de defensa de planta circular.
    imprimir   enviar
  Compartir