Español | Català | English | Français
imprimir   enviar
Visita'ns a:   google_plus_logo icono_pinterest icono_twitter instagram-icon logo_facebook youtube youtube youtube youtube
 • Altitud: 511 m
  Habitants: 6 (IDESCAT 2014)

  Topònim: Alhora d´analitzar aquest nom cal tenir en consideració diversos elements. En primer lloc, que actualment, al topònim s´hi anteposa sempre l´article; en segon lloc, l´existència molt probable d´una sèrie nominativa segarrenca de topònims formats per noms de plantes i la presència del sufix –osa. Aquests tres fets constitueixen una argumentació per afirmar que la Cardosa deu el seu nom a l´espècie botànica dels cards. Font: Els topònims de la Segarra; Albert Turull.

  El poblet de la Cardosa es troba prop de la carretera d´Agramunt. La petita església de Sant Pere (o dels Sants Apòstols), d´origen medieval, és a ponent de la població. L´antic castell de la Cardosa o casa senyorial és actualment una masoveria.

  Es té notícies del nucli des del segle XI, quan formava una quadra o explotació agrícola sota el domini de diversos castlans i cavallers. El 1269 devia formar part del terme de Tarroja, ja que els Cardona, senyors de Tarroja concediren aquest any una important carta de franqueses a un grup de cerverins perquè s´establissin al pla de la Cardosa, concessió amb nombroses llibertats i exempció de prestacions senyorials. El 1398 la Cardosa esdevingué carrer de Cervera, l´any 1452 va passar mitjançant compra a Guillem de Tàrrega i a la fi de l´antic règim pertanyia als Montull de Tello.
    imprimir   enviar
  Compartir