Español | Català | English | Français
imprimir   enviar
Visita'ns a:   google_plus_logo icono_pinterest icono_twitter instagram-icon logo_facebook youtube youtube youtube youtube
 • L’església de Santa Maria de Cervera consta en una relació de parròquies del bisbat de Vic datada entre el 1025 i el 1050 en el moment inicial de repoblació de Cervera.

  L’actual església de Santa Maria és un temple gòtic fruit de la puixant Cervera baix-medieval. Les transformacions gòtiques han reduït els vestigis conservats de la primitiva construcció romànica als elements del portal del migdia coneguda, per la temàtica del timpà, com a porta de Sant Martí.

  La portalada de Sant Martí s’obre al mur meridional de l’església i apareix, actualment, protegida per un pòrtic de traça gòtica. La portalada es configura a partir de dues arquivoltes en degradació de recorregut llis i formades per dos cossos motllurats; corona el conjunt un guardapols decorat a partir d’un motiu geomètric. Els brancals, també en degradació, presenten sengles columnes que s’aixequen sobre un pòdium de baixes dimensions, amb base, fust i capitell de decoració vegetal. Al timpà s’hi representa uns dels episodis més famosos del sant titular de l’originària església: sant Martí en el moment de tallar un tros de la seva capa per tal d’oferir-la a un pobre.

  (font: Catalunya Romànica)
    imprimir   enviar
  Compartir